top menu

Angst

Angst is een ongrijpbare emotie?!

Angst is een ongrijpbare emotie, als wel zeer verklaarbaar en in mijn beleving een zwaar onderschatte emotie. Vooral in de psychiatrie wordt het nog al snel af gedaan met; ja dat hoort er nu eenmaal bij mevrouw en we zijn er toch mee bezig maar het heeft nu eenmaal tijd nodig.

Ik ben Niels Kaan en voor mij nog niet kent, ik werk inmiddels al jaren met mensen met de verschillende problemen op het gebied van angst.

Er is op internet best wel een boel te vinden over angst, en ik zal straks een paar linken geven van sites waarvan ik best wel onder de indruk ben.
Er wordt veel gedaan op het punt van leren leven met angst. Angst voor spinnen, angst voor terug val, angst alleen zijn enzovoort.

AngstWanneer het trauma’s zijn is er vaak sprake van de angst voor de angst, dit dan natuurlijk op
onbewust niveau, althans dat heb ik gemerkt en ook begrepen uit wat onderzoeken die over dit
onderwerp gepubliceerd zijn.
Aan het traject voor dat je het doel bereikt hebt, dat je of niet meer bang bent of dat je er mee heb
leren omgaan. Die periode daar hoor ik en lees ik niet echt veel meer over dan, ja dat is nu vervelend,
maar je nog even door bijten, hé! er wordt aan gewerkt, we zijn er mee bezig, Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd en meer van die, goed bedoelde dooddoeners.

Komt angst voort uit onveiligheid?

Ik denk dat angst voort komt uit onveiligheid. Je voelt je onveilig voor een spin? Hoe kan dat nu? Ik denk toch dat het zo is, ik denk dat je als klein kind een paar keer erg geschrokken bent van een spin die ineens uit een hoekje schoot om een vliegje in te pakken of dat je gepest bent door je broertje of zusje die met een spin achter je aangerend zijn of je moeder des gewenst die haar spinnen fobie bij jou heeft willen voorkomen door een jouw te confronteren met een spin beter jong geleerd dan oud gedaan zeg maar. Hier mee is je veiligheidsgevoel geschonden je moeder is niet meer veilig.
Uiteraard vergeet je dat en en weet je alleen nog de onveiligheid die gekoppeld zit aan de spin in je onbewust zijn. Ik denk dat ook veel complexere trauma’s voort komen uit een gebrek aan veiligheid, door een gebrek aan veiligheid wordt je angstig, dit is een van nature gezond veiligheidsmechanisme en een oer instinkt dat ons inleven houd evenwel als deze angst voort komt uit een trauma of als gevolg van een traumatische ervaring dan is in dat geval de angst niet meer supportive.

Ik heb getest samen met een aantal cliënten van mij om uit te vinden waardoor zij zich beter zouden den voelen, de angst bij hun bestond dat ze terug zouden vallen in een dissociatie of in een depressie zo gauw ze weer thuis waren en soms gebeurde dat ook. Vaak is dat te wijten aan het feit dat ze te snel ontslagen waren uit de opname.

Hoe zag het testje er uit?

Wat ik aan geboden heb is dat ze mij een sms zouden sturen op bepaalde tijden als alles goed ging en dat ik zou ingrijpen wanneer dat sms op die bepaalde tijd niet kwam. Uiteraard ben ik getest of ik echt wel zou reageren. Toen daar eenmaal het vertrouwen was ontstaan (het veiligheidsgevoel was tot stand gekomen), bleek dit systeem wonderlijk prettig te werken. De angst voor het niet gevonden worden was verdwenen in ieder geval voor een groot deel.
Over veertien dagen kom ik met een vervolg op dit artikel in de tussen tijd zou jij natuurlijk kunnen kijken of jij iets kunt doen op deze of op een andere manier samen met jouw “Pursonal engaged people” (buddy’s, hulpverlener) kijk eens hoe dat werk voor jouw of niet.
Ik hoor het graag van je en misschien hebben anderen er ook wat aan jouw bevindingen.

DUS laat je reactie in het comment veld hier onder
Vergeet niet Am not spammer aan te vinken.

No comments yet.

Geef een reactie

 

KvK : 61839841
Btw: 8559.03.351.B.01
Rekening: NL79 TRIO 0198 0159 68

webdesign: MM IT Solutions International

Powered by WishList Member - Membership Software