top menu

SCHRIJVENDERWIJS KOMEN TOT INZICHT

Zoals ik beloofd heb in de vorige blog ( Hoe haal ik het beste uit mezelf ?), zou ik nader ingaan op de diverse ‘componenten’ uit dat boek.

Eén van de uitspraken van de schrijfster, Ursula van Stekelenburg, is;

Inzicht in persoonlijkheid en karakter vormt de basis voor persoonlijke groei.

Een andere spreuk, die ik ooit ontving in mijn mailbox via www.dagelijksegedachte.nl was die van Confucius;

Twijfel is de wachtkamer van inzicht.

Deze spreuk sprak me bijzonder aan. In mijn leven ben ik tot veel inzichten gekomen en voorafgaand aan dat moment van inzicht was er de twijfel. Het me niet zo gemakkelijk voelen. Heen en weer geslingerd worden tussen verschillende gedachten en gevoelens.

Zodra ik dat bemerk, pak ik mijn schrijfblok. Sluit ik me af voor de buitenwereld. En schrijf.

Schrijven is op zulke momenten een prachtig middel om die heen en weer springende gedachten te ordenen. Je niets aantrekken van zinsopbouw of spelfouten, maar gewoon je pen op het papier het werk laten doen. De gedachtestroom vloeiend aan het papier toevertrouwen.

Het schrijven helpt inzicht te krijgen in de bron van de pijn en de zorgen. Daardoor wordt er meer ruimte gecreëerd, in je hoofd, voor iets anders dan piekeren. Door zorgen van je af te schrijven, is het alsof je je hoofd schoonveegt. Er komt ruimte voor andere dingen. Bovendien ben je wellicht gekomen tot een stukje inzicht.

Het kan ook zijn dat je bij gedachten uitkomt, die je van jezelf nog niet kende en die nog tijd en aandacht nodig hebben om te ‘rijpen’. Als het op papier staat, kan je er altijd naar terugkeren en er op een goed moment verder aan schaven. Totdat uiteindelijk inzicht volgt.

Zoals de dikke Van Dale omschrijft over inzicht; een mening, kijk op de zaak, besef, bewustzijn.

Mijn persoonlijke ervaring is dat – zelfs hoe pijnlijk sommige inzichten ook waren – het feit dat ik tot dat inzicht kwam me verder hielp in het leven.

Dan helpt inzicht bij het verwerken van een stukje geschiedenis. Om vervolgens rijker, wijzer en zelfbewuster verder te kunnen gaan.

In feite draait het allemaal om een stuk bewustzijn. Daarover heb ik in mijn schrijfcursus een hoofdstuk geschreven;

Bewustzijn, bewustwording is misschien wel de grootste inspiratiebron bij het schrijven over gedachten en gevoelens. Met een dagelijkse dosis bewustzijn wordt schrijven gemakkelijker, maar andersom; bewustzijn wordt gemakkelijker met een dagelijkse dosis schrijven.

Je beseffen wat er speelt is bewustzijn. Dat geldt zowel voor de gebeurtenissen en indrukken om je heen, in de buitenwereld, als ook voor de indrukken, gevoelens en gedachten in jezelf. Je kan je bewust worden van je bewustzijn.

Op zichzelf geeft dát al een verdieping in je leven. Om je bewust te worden van je bewustzijn, past het niet dat je op de ‘automatische piloot’ leeft. Dan ben je je namelijk niet bewust van wat je doet of wat er gebeurt. Je zult dus bewust stil moeten staan, om je bewustzijn te stimuleren.

In het begin is dat wellicht heel onwennig voor je. Als je gewend bent de dingen in het alledaagse leven te doen zonder erbij stil te staan, zonder je af te vragen waarom je dat doet, of hoe je dat doet, is bewust stilstaan misschien wel heel eng.

Het hoeft ook niet in één keer helemaal goed. Van op de automatische piloot leven naar bewust leven, is tijd nodig, gewenning. Of aanpassing op bepaalde levensgebieden.

Bijvoorbeeld;

Ben je iemand die ‘s morgens als je opstaat, direct de radio of TV aan zet? En de hele dag geluid om je heen hebt? Als je bij jezelf stil gaat staan, kom je misschien tot de ontdekking dat je die radio of TV aanzet vanuit een gewoonte, als automatische piloot. En kan je je afvragen of je dat écht wilt. Je wordt je bewust van een alledaagse handeling. Je gaat je misschien afvragen waarom je die TV of radio aanzet. Is dat omdat je het gewoon prettig vindt? Of is het een afleidingsmanoeuvre om niet bij jezelf stil te hoeven staan? Niet te hoeven denken, niet te hoeven voelen.

Bewustzijn hoeft niet te betekenen dat je je hele leven omver gooit. Het is niet zo dat je al je gewoontes overboord hoeft te gooien en het allemaal anders gaat doen. Dat werkt niet. Bewustzijn is wel dat je je beseft waarom je bepaalde dingen in je leven op die manier doet. Het is kritisch stilstaan bij jezelf en je ingesleten patronen. Ook de patronen in je gedachten en gevoelens.

Schrijven is een vorm van bewustzijn.

Als je gaandeweg en met mildheid naar jezelf toe, oefent met bewustwording, bewustzijn, zal je merken dat het prettig is dat te doen en ook dat het prettig is daarover te schrijven. Vanaf dat moment heb je vrijwel altijd een onderwerp waarover je kunt schrijven. En al schrijvend ben je je meer bewust.

In feite pak je een vergrootglas, waarmee je je leven bekijkt. En schrijf je je bevindingen daarover op.

Het vergt oefening. Jezelf voornemen dat je de hele dag bewust bent, dat je alles in je leven bewust gaat beleven en onderzoeken, werkt niet. Dat is hondsvermoeiend. Maar je kunt wel gaandeweg bepaalde aspecten in je leven onder dat vergrootglas leggen, erbij stilstaan. Om je bewust te worden en te zijn waarom het zo is, of je het anders wilt doen, en zo ja, hoe je dat bereikt.

Vanuit dát bewustzijn en het schrijven daarover kan je komen tot inzicht. Wat je verder kan helpen in je persoonlijke groei, zoals ook Ursula van Stekelenburg dat zegt.

Als je graag ‘hulp’ wilt bij het ontwikkelen van je bewustzijn en daarover schrijven, kan ik je mijn online training ‘Emotie schrijven’ van harte aanbevelen. Je kunt je daarvoor aanmelden, door een mail te sturen naar; redactie@mammacando.nl

Dan neem ik vervolgens contact met je op.

Het boek ‘Hoe haal ik het beste uit mezelf?’ is te bestellen via Bol.com

ISBN 978 90 5871 494 7

Ik wens je veel bewustzijn toe en daaruit voortvloeiend mooie inzichten!

No comments yet.

Geef een reactie

 

KvK : 61839841
Btw: 8559.03.351.B.01
Rekening: NL79 TRIO 0198 0159 68

webdesign: MM IT Solutions International

Powered by WishList Member - Membership Software